«Καθυστερημένες αντιλήψεις της κυρίαρχης άποψης»

Αθήνα 13/01/2014

«Σαν αρχίζει το πρόσωπο του τέρατος να μη μας τρομάζει, πάει να πει πως αρχίζουμε να του μοιάζουμε”

 (Μάνος Χατζιδάκις)

Ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης με άρθρο του στο «Κυριακάτικο Βήμα» επιχειρώντας να εξηγήσει ποιοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, γράφει: «Ανεξαρτήτως προθέσεων ή διακηρύξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται και εκπροσωπεί έναν κόσμο ταλαιπωρημένο, στερημένο, κακομαθημένο, θυμωμένο ή καθυστερημένο (Πείτε το όπως θέλετε…), του οποίου τελευταία σκασίλα είναι ποιος προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο τηλεδημοσιογράφος/ αρθρογράφος  συνδέει  την αναπηρία με την ανικανότητα/αδυναμία και την βαφτίζει ξεκάθαρα  κοινωνική μειονεξία.

Σκόπιμα  ο «ακτιβιστής/δημοσιογράφος με το πλαστικό μπουκάλι» «επιχειρηματολογεί» χρησιμοποιώντας κατεστημένες εκφράσεις οι οποίες αναπαράγουν κοινωνικά στερεότυπα διότι ΔΕΝ διαθέτει ουσιαστικά και αποτελεσματικά επιχειρήματα για να χτυπάει απευθείας τον όποιο πολιτικό στόχο του.

Καταφεύγει λοιπόν στην «εύκολη λύση»  του στιγματιστικού λόγου διότι είναι εύπεπτος και εύκολα αποδεκτός  από το «ζαλισμένο κοπάδι». Να θυμίσουμε στον δημοσιογράφο Πρετεντέρη πως ο  στιγματισμός ως φαινόμενο εμφανίζει την αδυναμία μιας κοινωνίας/πολιτείας  να αποδεχτεί κάτι το οποίο η ίδια απορρίπτει ως μη κανονικό. Η ίδια η χρήση της αναχρονιστικής γλώσσας φορτίζει αρνητικά, περιθωριοποιώντας μέσα από συμφραζόμενα ολόκληρες ομάδες πληθυσμού πρόσφατα ακόμη και λαούς.

Η υιοθέτηση στιγματιστικού λόγου για την νοητική αναπηρία(νοητική καθυστέρηση), ως αιτία αποκλεισμού, κουβαλά το στίγμα της «μειονεξίας», της «αντιπαραγωγικότητας» του «ελλείμματος» και συμβάλει στην μη αποδοχή και ένταξη στην κοινωνία των «κανονικών», όπως ονειρεύεται ο Πρετεντέρης αλλά και η νεοναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή».

Η χρήση ρατσιστικού, στιγματιστικού λόγου για τα άτομα με αναπηρία συνιστά δείκτη κοινωνικού αποκλεισμού και μας εξοικειώνει πλήρως με το «τέρας», μέσω της αρνητικής  χρήσης της γλώσσας και της νοηματοδότησης των λέξεων.

Ως αποτέλεσμα, η χρήση συγκεκριμένων λεκτικών τύπων χαρακτηρισμού ατόμων ή κοινωνικών ομάδων  απηχεί και συντηρεί βαθιά και ρατσιστικά κοινωνικά στερεότυπα.

Προσδοκάμε  η όποια αλλαγή  να ξεκινήσει από τους/τις καθυστερημένους/ες  οι οποίοι θα σπάσουν την «προστατευτική» γυάλα εκεί που κανείς δεν το περιμένει.

LOGO KINISIΚίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ :ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: