Η Πένυ και οι «άλλοι»

395146_4829904182785_1786336933_nΕίναι πολλές χιλιάδες οι Έλληνες/ιδες με ακρωτηριασμό. Αιτίες ακρωτηριασμού είναι πάμπολλες. Μπορεί να είναι ο σακχαρώδης διαβήτης (περίπου 5.000 ακρωτηριασμών διαβητικών ποδιών) τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα, εργατικά ατυχήματα, ασθένειες αλλά και τυχαία συμβάντα στην διάρκεια της καθημερινότητας.

Η ανεπάρκειας των δομών είναι σαφής και πανθομολογημένη .

Η απουσία οργανωμένου ιατρείου διαβητικού ποδιού, καθώς και οι φασιζουσες δημόσιες απόψεις δια στόματος του διοικητή του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ όρισε το κόστος του ακρωτηριασμού μικρότερο από την εύρυθμη λειτουργία του ιατρείου διαβητικού ποδιού  .

Γνωστές στους πάντες επίσης είναι η εγκληματικές κακοτεχνίες σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας και στο δομημένο περιβάλλον της ευρύτερα.

Μόνο οι εντελώς ανυποψίαστοι τέλος, αγνοούν ότι οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στην χώρα μας, που έχουν ως αποτέλεσμα την έκθεση χιλιάδων εργατών στην πιθανότητα μικρών η μεγαλύτερων ατυχημάτων, αποτελούν συνειδητή επιλογή-αμέλεια της πολιτείας.

Όλα τα παραπάνω είναι δεδομένα και αφορούν την πρόκληση των ακρωτηριασμών.

Εξίσου δεδομένα είναι και -στα όρια του τραγελαφικού- τα ελλείμματα που αφορούν το μετέπειτα στάδιο, δηλαδή, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη με ακρωτηριασμό στην απολαβή όλων εκείνων των στοιχειωδών προϋποθέσεων που καθιστούν λειτουργικό και ισότιμο τον κοινωνικό του ρόλο.

Δεδομένη για παράδειγμα είναι η στέρηση της χώρας μας – συγκριτικά με τις λεγόμενες προηγμένες – σε ότι αφορά το ιατρικό/επιστημονικό κομμάτι του όλου θέματος .

Στις χώρες αυτές υπάρχουν υψηλού επιστημονικού επιπέδου σχολές για την εκπαίδευση των ειδικών που κατασκευάζουν και εφαρμόζουν τις προθέσεις.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία αμιγώς εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα, που να καλύπτει διεπιστημονικά από την πρόληψη μέχρι και την αποκατάσταση των ακρωτηριασμένων.

Είναι παγκόσμια παραδεκτό ό,τι η σωστή επιλογή, κατασκευή και εφαρμογή των σύγχρονων προθέσεων σε συνδυασμό με ένα εντατικό πρόγραμμα κινητικής και λειτουργικής επανεκπαίδευσης του/της ακρωτηριασμένου/ης, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην λειτουργικότητα και επανένταξη του.

Το καλύτερο παράδειγμα άριστης προθετικής εφαρμογής και λειτουργικότητας σε ακρωτηριασμένους είναι οι αθλητές δρόμου που συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς αγώνες!

Το οξύμωρο είναι ότι έχουμε τους περισσότερους ακρωτηριασμούς σε όλη την Ευρώπη όμως δεν έχουμε ούτε έναν ακρωτηριασμένο αθλητή συμμετέχοντα -διακριθέντα στα αγωνίσματα δρόμου και αυτό από μόνο του καταδεικνύει την ποιότητα αποκατάστασης στην Ελλάδα.

Δεδομένη επίσης είναι η διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης ώστε να δοθούν ολοκληρωμένες δημόσιες λύσεις στο παραπάνω κομμάτι.

Δεδομένη ακόμα είναι η  από πλευράς ασφαλιστικών ταμείων χρηματοδότηση συγκρινόμενη με το υψηλό κόστος των απαραίτητων υπηρεσιών αποκατάστασης που μεταφράζεται για τους/τις πολίτες/ισες με ακρωτηριασμό σε τεράστια οικονομική αφαίμαξη.

Στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλαίας η πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα για τους/τις ακρωτηριασμένους/ες και επιβάλει μέσα από το success story  την εποχή της πατερίτσας υπό το «στοργικό» βλέμμα της λεγόμενης εθνικής εκπροσώπησης των ΑμεΑ.

Ακόμα πιο δεδομένη είναι από πλευράς πολιτείας η απόδοση χαμηλού ποσοστού αναπηρίας(λειτουργικότητας) από τις επιτροπές/παρωδία των ΚΕΠΑ στους/στις ακρωτηριασμένους/ες, που συνεπάγεται πολύ μικρή γκάμα άσκησης δικαιωμάτων σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες και το υψηλότατο κόστος διαβίωσης που ο ακρωτηριασμός επιφέρει.

Όλα τα παραπάνω είναι δεδομένα σε χιλιάδες Έλληνες/ιδες πολίτες/ισες και στις οικογένειες τους αλλά και σε όλους όσους σχετίζονται με την άσκηση δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία. Είναι όμως προφανώς άγνωστα στους «προοδευτικούς»  καλλιτέχνες της συντεχνίας του τραγουδιού που έσπευσαν να διασφαλίσουν ένα τεχνητό μέλος στην ακρωτηριασμένη τραγουδίστρια Πένη Σκάρου.(αλήθεια σε 3 χρόνια θα κάνουν νέα συναυλία για το επόμενο τεχνητό μέλος της Πένης;)

Την ίδια ώρα με άλλα λόγια που η δραματική αλήθεια χιλιάδων πολιτών/ισων με ακρωτηριασμό λόγο των ανεπαρκειών /περικοπών της πολιτείας ,ελέω κρίσης κραυγάζει για έξοδο δημοσιότητας, οι ευαίσθητοι(κατά δήλωση τους)έντεχνοι τραγουδιστές διεκδικούν ΜΟΝΟ την αποκατάσταση μέλους της συντεχνίας τους.

Διαστρεβλώνοντας την έννοια της αλληλεγγύης με  μονοσήμαντο πρόσημο και όρους συντεχνίας ,δίχως την παραμικρή διάθεση να αναγάγουν την προσωπική περίπτωση της συμπαθούς τραγουδίστριας σε συνολική αναφορά/διεκδίκηση για τους ακρωτηριασμένους/ες και γενικώς για τους/τις ΑμεΑ.

Μας προσβάλετε εστιάζοντας στην περίπτωση της, κατά τα άλλα συμπαθούς, συναδέλφου σας με ακρωτηριασμό, καταργείτε όμως με αυτόν τον τρόπο κάθε έννοια δικαιοσύνης μιας και η προκλητική εστίαση σε μια μεμονωμένη περίπτωση υπονομεύει τα δικαιώματα χιλιάδων.

Μπουχτίσαμε πια από καλές προθέσεις που γίνονται άλλοθι των αδαών που παριστάνουν τους ευαίσθητους .

Το αίσχος έγκειται ΚΑΙ  στη άκριτη αναπαραγωγή από τα Μ.Μ. Ε. μιας και μόνο περίπτωσης την ίδια στιγμή που η αλήθεια του προβλήματος που αφορά χιλιάδες συστηματικά αποσιωπάται.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: